QT Hotel Melbourne

A Bespoke Solution For Melbourne’s Ultimate Hotel Experience

QT Hotels are the ultimate boutique stayover experience. Their newest location, QT Melbourne, is “perfectly groomed and immaculately accessorised”, it “shimmers within the high-end fashion district of Australia’s most creatively charged city”. (qthotelsandresorts.com/melbourne/) Guests find that play, discovery, modernity, fascination and surprise are complementary, and for non-guests, Melbourne is be all the more enviably glamorous for it. However, this luxury project wasn’t as effortless as its mantra of “…Dress up and play”. Genius design headed up by Shelley Indyk of Indyk Architects and thoughtful collaborative planning made this project a reality, and JEB couldn’t be more proud to be part of the process and the result.

jeb_custom_projects_qt_hotel_melbourne-01.jpg

A main feature in the 197 stunning suites are bathrooms walls constructed of opaque, textured glass panels in industrial metal frames, rather than a traditional gypsum wall with tiled surfaces. These partitions glow under the striking light fixtures and ground the overall room’s design. The JEB Custom Projects team developed a bespoke solution with Indyk that references European warehouses and cafes of the early twentieth century. The original brief was to replicate this strong aesthetic in steel, however, as the partition was to be used both as a wall and door, designed to look like one surface, weight was a serious issue. To bring this project in on time and within budget, as well as to promote the rolling capabilities, JEB felt that aluminium was the best choice. The aluminium variation is about half the weight of a steel counterpart and allowed JEB to provide an extended warranty for the product, as the partitions won’t be strained with extended use.

In order to substitute the metals, we needed to ensure our aluminum partitions convincingly looked like steel in the detailing, so we modified several aspects of our typical manufacturing process to achieve this. In the steel originals, the frames were a result of necessity; the glass panel sizes were restricted due to manufacturing abilities at the time. Bold looking frames weren’t an aesthetic choice, but a functional one, holding in the small panes of glass. To replicate the details that convince the eye of the nostalgia, we welded all the joints, which certainly is not necessary with this material but would achieve the forged steel look. We also increased the corner radius of the frames from 0.5mm to 2mm to give the worn-in sentiment. Another incident where we flipped our typical procedure was when considering the colour and texture. Old steel windows and doors have a mottled, rough colour quality, yet our aluminium is very smooth and sleek. To match this detailing, the frames were manufactured and welded first and then received a powder coating, letting the colour get in all the joints and gaps, emulating the raw originals.